Znáte tyto stálezelené rostliny, o které se nemusíte starat?

Stálezelené rostliny, o které se nemusíte staratStálezelené rostliny, o které se nemusíte starat

Mnoho žen miluje nakupování, ale v poslední době není tak oblíbené nakupování oblečení, jako nakupování bytových doplňků. V obchodech s nábytkem a s bytovými doplňky totiž dneska seženete tolik krásných věcí, až zrak přechází. Zejména velice levně vyjdou pokojové rostliny, které například v obchodních domech IKEA stojí jenom do tří set či čtyř set korun. Pokud nejste zastáncem těch rostlin, na nichž vykvetou během roku různobarevné květy, pak byste měli sáhnout po těch stálezelených rostlinkách. Ty jsou známé hlavně tím, že se o ně nemusíte skoro vůbec starat.

U stálezelených rostlin je skvělé to, že celé pěstování spočívá jenom v pravidelné zálivce, která je nutná jednou za týden, ale pokud zapomenete, nic se neděje – můžete zalít i během druhého týdne. Většinou stálezelené rostliny vydrží v jakýchkoli podmínkách. Pojďme si zmínit dnes velice oblíbené rostliny, které si určitě zamilujete.

• Aeonium

Tato kytička vypadá jako sukulent (možná jím i dokonce je). Najdete jí mnoho druhů, ale vy sáhněte po té stálezelené podobě, tedy po té nekvetoucí. Tuto kytičku lze pěstovat jak na zahradě na vaší hezké skalce nebo taky v domácnosti. Nemá ráda přelévání, ale na druhou stranu miluje přímé sluníčko. Nejvíce se jí tedy daří na okenním parapetu nebo na slunném místečku. Nejčastěji se s ní v květinářstvích setkáte během dubna až června.

• Ostřice japonská

Velice oblíbenou květinou je i ostřice japonská. Má mnoho bujných listů, které mohou být dlouhé až třicet centimetrů. Většinou se dává na jasné místo, kam putuje sluníčko. Nemá ráda, když ji zalijete moc. Klidně na ni jeden týden zapomeňte – dokonce se doporučuje ji mezi zálivkami nechat trochu proschnout. Je tedy naprosto ideální pro zahradníky-amatéry.

• Tenura

I tenuru jistě znáte. Je velice oblíbená a k sehnání je vážně všude. Můžete ji však znáte pod názvem „tchýnin jazyk“. Listy mají světloučké skvrnky, které jsou většinou se žlutým lemováním. Je proslulá tím, že nemá velké nároky na pěstování. Skutečně se o ni postará jakýkoli začátečník. Miluje polostín, ale pokud ji dáte do rohu, taky se nic nestane, protože stín jí nevadí.