Karnolu zřejmě podpálil žhář

Karnolu zřejmě podpálil žhářKarnolu zřejmě podpálil žhář

Kulturní památka v Krnově je momentálně v rukou odborníků, kteří zkoumají co všechno zbylo a jaké škody požár napáchal. V týmu odborníků jsou památkáři, archeologové, úředníci a další znalci, kteří doslova prohrabují požárem zasaženou textilku.

 

Celý proces je protkán radostí z nalezených zachovaných věcí a zároveň smutkem, který tíží všechny milovníky historie. Zatím nejsou všechny informace doloženy, ale s největší pravděpodobností byla tao kulturní památka obětí žháře.

 

Zachovalo se víc, než památkáři čekali

Budova byla poničena požárem 20. prosince 2017 a odborníci se teď snaží získat z popela co nejvíce cenností. Předešlé odhady nepočítaly s tím, že by se zachovalo po požáru tolik. Dle odhadů se zachovalo asi padesát až šedesát procent, což nikdo neočekával.

 

V plánu města Krnova bylo vytvořit z Karnoly Muzeum posledního pracovního dne, takže mělo zůstat vše tak jak to v budově zanechali dělníci. Požár však zapříčinil, že takový plán není možné zrealizovat, takže muzeum sice v Karnole bude, ale jiné.

 

Dokumenty do mrazáku

Památkáři měli velký strach, že se pod těžkými stroji propadnou stropy a bude tak ztracena zcela celá budova. Příjemným překvapením bylo zjištění, že stav vzorkovny není tak špatný, jak všichni očekávali, když viděli požár.

 

Stále není jasné, jaká budoucnost Karnolu čeká, jelikož město dostalo evropskou dotaci téměř 95 milionů a původní projekt byl plánován v částce 123 milionů. Zachráněné dokumenty se základně ošetří a převezou do protiplísňových mrazíren společnosti Bidfood, kde čekají na restaurování.