Místní obyvatelé bojují proti skládce uhlí

Obyvatelé bojují proti skládce uhlíObyvatelé bojují proti skládce uhlí

Hutní společnost ArcelorMittal má zájem zřídit v areálu hasičské zbrojnice Radvanice povrchovou skládku, která má pojmout 200 tisíc tun uhlí. V pondělí 4. prosince proběhlo jednání ohledně tohoto záměru, kterého se účastnilo třicet místních obyvatel a ti dávali jasně najevo, že se skládkou nesouhlasí.

 

Se skládkou by se zvýšila prašnost v okolí o sedm tun ročně, což se místním vůbec nezamlouvá, i když firma nabízí kompenzační opatřená. Cílem schůzky bylo vysvětlit místním jak bude skládka fungovat, jelikož ji firma nutně potřebuje.

 

Skládka by nebyla přítěží

Dle studií by se prašnost zvýšila o jedno procento a místní by to ani nepocítili. V plánu je také výsadba zeleně i nadlimitní čištění silnic v areálu. Plánovaným opatřením by se tak prašnost mohla snížit až o devět tun ročně.

 

Lidé si však nechtějí tato tvrzení připustit a tak se do mluvčího naváželi a reagovali velice podrážděně. Projednávání je nutné provést, jelikož je to součást procesu o posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) a také se podle výsledků z jednání budou rozhodovat úřady.

 

Lidem se nelíbí žít v takovém prostředí

Obyvatelé nevěří číslům, které jim byly na jednání prezentovány. Podle místostarosty Radvanic se jedná pouze o jednostranný pohled, kde se jednou za rok doveze uhlí na skládku, ale neřeší se obrátkovost.

 

Místní obyvatelé byli proti skládce již před samotným jednáním. Podle výpovědi obyvatel je životní prostředí v mizerném stavu už teď a s každým dalším zvýšením prašnosti či hlučnosti bude vést k zániku života zde.